Tjeklisten for cachebeskrivelser

Fra Geowiki
Spring til navigation Spring til søgning

Cachegodkenderne har flere gange udtalt sig om regler og hyppigt forekommende fejl i forbindelse med nye cacher.

Tjeklisten fra april 2009[redigér]

Cachegodkenderne har lavet en liste over hyppigt forekommende fejl i cachebeskrivelser. Når du har lavet en ny cache, bør du sikre dig at din cachebeskrivelse ikke indeholder nogen af disse fejl.

  • Danmark ligger øst for Greenwich, så cacher i Danmark har altid længdegrader der begynder med E. Det sker tit at cachebeskrivelsen har et forkert W i stedet for det rigtige E. Tjek det lige en ekstra gang.
  • Man kan ikke oprette en cache som cacheejer uden først at have opgivet sine hjemmekoordinater på geocaching.com. Cachegodkenderne bruger bl.a. hjemmekoordinaterne til at vurdere om det er uproblematisk for cacheejeren at påtage sig ansvaret for vedligeholdelse, altså for at sikre at der ikke er tale om en feriecache. Du kan redigere dine hjemmekoordinater på geocaching.com: http://www.geocaching.com/my/
  • De koordinater du har indtastet, kan være forkerte. Det kan for eksempel være på grund af en banal fejl i indtastningen. Klik på kortet på cachebeskrivelsen, og se efter om cachen ser ud til at ligge der hvor du faktisk har lagt den. Du kan eventuelt skifte til "satellit" og zoome ind, så får du en mere detaljeret bekræftelse af koordinaterne.
  • Din cache må ikke ligge for tæt på en anden cache. Du bør selv tjekke at der ikke er nogen anden traditional cache inden for 161 m af din nye cache, men du kan stadig senere blive overrasket over at der ligger en slutcache for en multicache eller en ?-cache i nærheden af det sted du har valgt. Brug kortet på cachebeskrivelsen - det viser andre cacher i nærheden.
  • Du skal huske at opgive et additional waypoint af typen FINAL, som viser hvor din cache ligger. Det gælder dog kun for multicacher og ?-cacher. Godkenderne skal jo bl.a. tage stilling til om det sted du har valgt, ser ud til at være problematisk.
  • Hvis du laver en ?-cache, skal du huske at de fiktive koordinater i cachebeskrivelsen højst må ligge ca. 3 km fra slutcachens placering. Hvis der er en god grund til at have længere afstand, og det fremgår af beskrivelsen, ville godkenderne tidligere dispensere og tillade en længere afstand. Den slags dispensationer er blevet meget sjældne efter at godkenderne strammede håndhævelsen af denne regel i april 2012.
  • Krypterede hints skal være en hjælp til den der søger - ikke en hån. Hints som "magnetisk" eller "2 meter oppe" er altså en bedre hjælp end "på det oplagte sted". Intet hint er bedre end et hånende hint - husk at mange bruger tid på at afkode hints med håndkraft.
  • Groundspeak lægger vægt på at man sætter attributter på cachen. Specielt lægger de vægt på om man har sat kørestol ja/nej. Hvis du laver en cache med 1 stjerne i terræn og ikke tager stilling til kørestol, så får cachegodkenderen gult lys i sit testsystem, som bruges til at kontrollere om formalia er i orden. Hvis man ønsker at informere kørestolsbrugere eller familier med klapvogn om hvor tæt på cachen de kan komme, kan man benytte følgende billede sammen med en afstand til cachen(a): (Dette kræver dog at cachebeskrivelsen er lavet i HTML)
    12m til cachen

Kilden til denne tjekliste er et indlæg[1]forum fra cachegodkenderen Toa Ignika.

Note a: Kørestolsbilledet har LL&KJ givet tilladelse til at bruge i denne trådforum.

Cachegodkendernes standardbrev til nye cacheejere, januar 2013[redigér]

Dette standardbrev er offentliggjort af Toa Ignika på i Facebookgruppen Geosnak DK den 3. januar 2013:

Velkommen til, og held og lykke med din nye cache.

Der er nogle ting som du skal tage stilling til inden jeg publicerer cachen.

Hvad er en cache?

For at en cache kan registreres her som en geocache skal der være en beholder og en logbog, og der skal være brug af GPS for at finde den.

Cachebeskrivelsen

En vigtig del af geocaching er formidling af oplevelser. Derfor bør cachebeskrivelsen også give en oplevelse. Fortæl hvad der gør stedet specielt. Det gør også cachebeskrivelsen mere indbydende at indsætte billeder og/eller baggrundsbillede.

Læs korrektur

Få en anden til at læse korrektur på cachenavn, beskrivelse og hint inden du sender cachen til publicering.

Hvem ejer cachen?

Der skal være en Stash note i cachen, så én der finder cachen "ved et uheld" kan komme i kontakt med dig (telefon og email). Du kan finde en stash note her http://www.geocaching.com/articles/geocachenote-danish.doc

Attributter

Der skal være attributter. Groundspeak lægger vægt på at enten kørestolsegnet eller ikke kørestolsegnet er sat. Normalt betyder terrain 1 at cachen er kørestolegnet.
Vælg det 4. punkt i menuen i højre side Edit attributes.
Du kan vælge op til 15 attributter.
Afslut med at vælge Update attributes nederst på siden.

Cachens størrelse og beholder

Cachen bør være så stor som muligt. Dels gør det den lettere at finde, og det er sjovere at finde en cache der er stor nok til bytteting, travel bugs og geocoins. Sørg for at din cache er vandtæt, eller brug vandfast papir til loggen. Glas er ikke egnet til geocaching, slet ikke når det er gemt i naturen.
Kom IKKE din cache i en plasticpose - den bliver meget ulækker.

Er koordinaterne korrekte

Tjek 2 gange, og på Google Maps, at du har indtastet de rigtige koordinater. Også på P-koordinater og andre waypoints! Cacher i Danmark starter med N og E.

Tilladelse fra grundejeren

Har du fået en tilladelse fra grundejeren?
Cacher lagt på Naturstyrelsens arealer skal anmeldes senest 3 dage efter de er blevet publiceret. Du kan læse mere, og finde en vejledning til hvordan du anmelder din cache her: https://geocaching.vedelmarkussen.dk/wiki/wiki/Naturstyrelsen#Anmeldelse_af_en_ny_cache_til_Naturstyrelsen

Noget er forbudt!

Der må ikke placeres cacher i, på eller ved stendiger, uanset hvad ejeren siger. Stendiger er fredede og de kan lide overlast i forbindelse med geocaching. Det er ikke tilladt at placere cacher i Dyrehaven ved Klampenborg, eller på arealer ejet af Overgaard Gods.

161

Der skal være mindst 161 m mellem cacher. Der kan godt være cacher du ikke umiddelbart kan se indenfor 161 m, det kan være Multi og Mysteri cacher.

Hint

Skriv et hint der aktivt hjælper den der søger. Et godt hint skåner cachens omgivelser.

Log et fund

Det at formidle oplevelser er også et vigtigt element når du har fundet en cache. Hverken cachens ejer, eller andre der senere læser loggen får meget ud af en log med teksten "Fundet". Jeg vil derfor opfordre dig til at skrive en log der fortæller om du har haft en oplevelse ved at lede efter cachen, eller anledningen til at du var.

Links

Hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp så kan jeg anbefale at du besøger
Det danske geocacher forum på http://webfora.dk/geocaching
Den danske geocacher wiki på https://geocaching.vedelmarkussen.dk/wiki/wiki/Forside

For at bekræfte at du har læst denne log skal du skrive en note til reviewer og sætte X i Enable cache listing. It is ready for review. Så kommer den i køen igen. Skriv gerne på dansk. Reviewerne i Danmark er danskere.

Mvh

Lewa Nuva, Toa Takanuva og Toa Ignika
Danske reviewere

Andre vink[redigér]

  • Når du har indsendt din cachebeskrivelse til godkendelse, bliver den somme tider godkendt inden for få minutter, og derefter indfinder den første geocacher sig efter endnu nogle få minutter. Det er derfor vigtigt at din cache er helt færdig og placeret på gemmestedet inden du indsender cachebeskrivelsen til godkendelse - ellers risikerer du at de første går forgæves.
  • Du har brug for at kende cachens GC-kode før du gemmer cachen. Det er især til brug for den kontaktinformation du efterlader i cachen, men måske for at have den med på et FFC. Du skal derfor normalt i første omgang oprette cachebeskrivelsen uden at indsende den. Nu får du GC-koden at vide, og du kan så senere, når cachen er helt klar, sætte det flueben der bevirker at cachebeskrivelsen bliver indsendt til godkendelse.