Geocoin

Fra Geowiki
Skift til: Navigation, Søgning
Eksempel på hvordan en geocoin kan se ud

En geocoin (eller geomønt, coin eller bare GC) er en mønt der rejser fra cache til cache, og som har sin egen side på geocaching.com. Man kan genkende en geocoin på at geocaching.com er nævnt på den sammen med en tracking-kode, som er en kombination af 6 bogstaver og tal. En geocoin er altså et eksempel på en trackable.

Hvis man finder en geocoin i en geocache er man velkommen til at tage den med, naturligvis under forudsætning af at man senere lægger den i en anden cache, så den kan rejse videre. Du må ikke beholde den som en almindelig bytteting, da den tilhører en anden geocacher.

Der er folk der samler på geocoins, så ikke alle geocoins kommer ud at rejse. Der findes også mønter er ligner geocoins, men som ikke har tracking-koder. De bruges ofte som signaturting.

Jeg har fundet en geocoin, hvad gør jeg?[redigér]

Se også Vejledning til at logge trackables.
  • Først tjekker man om der sidder en note fast til geocoinen med specielle instruktioner eller mål, så du kan vurdere om du kan hjælpe geocoinen på vej, eller om det er bedst at lade den ligge.
  • Hvis du beslutter dig for at tage den med, er der 3 steder du skal huske at logge den:
  1. I papir-loggen i selve cachen (skriv at du har taget en geocoin)
  2. På cache-loggen på geocaching.com (skriv at du har taget en geocoin)
  3. På geocoinens egen side på geocaching.com (retrieved it ...). Læs vejledning til at logge trackables for at finde ud af hvordan du gør.
  • Og så skal du selvfølgelig huske at lægge geocoinen i en anden cache inden alt for længe.

Man kan godt forvente at få en rykker fra ejeren hvis man ikke lægger en geocoin i en ny cache inden for 2 uger, ikke mindst hvis den deltager i et race (Se travel bug race).

Du skal kende tracking-koden for at kunne logge en flytning af en geocoin. Hvis du lægger den igen i en anden cache inden du har logget at du har taget den, skal du derfor notere tracking-koden, fx ved at tage et billede af geocoinen.

Jeg har lagt en geocoin, hvad gør jeg?[redigér]

Se også Vejledning til at logge trackables.

Når du logger dit cachefund (found it) er der i bunden en liste over de travel bugs og geocoins som er noteret at være i din besiddelse. Her markerer du den geocoin som du har lagt som dropped off. Derved flyttes registreringen fra din beholdning til den cachen geocoinen nu ligger i. Du kan sagtens lægge flere geocoins i samme cache på en gang.

Hvis du glemmer hele denne procedure, kan du senere lave en log på cachen af typen write note og følge ovenstående. Du kan også gå ind og rette din found it-logning på cachen og gennemføre proceduren i forbindelse med rettelsen.

Jeg vil gerne have en geocoin til at tælle i min statistik, hvad gør jeg?[redigér]

Se også Vejledning til at logge trackables.

Du kan få en geocoin til at tælle i din statistik på geocaching.com selv om du lader den ligge. Du skal så bare notere dens tracking-kode og lave en logning af typen discovered it. Men ellers tæller den naturligvis med i din statistik hvis du logger at du flytter den fra en cache til en anden.

Hvordan skaffer jeg selv en geocoin?[redigér]

Geocoins købes på internettet, først og fremmest i internetbutikker. På Ebay er der altid et udvalg af mønter til salg (men som regel til overpriser!) og på http://cachebug.blogspot.com/ er der en amerikaner som skriver om næsten alle nye geocoins til salg og hvor man kan købe dem. Siden er dog senest opdateret i januar 2008.

Sådan aktiveres en ny geocoin[redigér]

Når man har fået fat i sin egen geocoin, skal den aktiveres på geocaching.com før den lægges i en cache for første gang. Derved fortæller man systemet hvem der ejer mønten.

Ud over den kode der står selve geocoinen, skal du også bruge en særlig aktiveringskode. Denne følger somme tider med din nye mønt (på et stykke pap eller en label), men ellers skal den hentes ("retrieve") fra et sted på internettet.

Husk at udskifte papstykket med en seddel med møntens mission før du slipper den løs i en cache. Man kan give sin geocoin en særlig mission, som fx skal blive i Danmark, rejse jorden rundt, osv. Hvis disse missioner ikke er vedhæftet selve mønten, men kun fremgår af geocoinens side på geocaching.com, er det mindre sandsynligt at de der flytter rundt på geocoinen, respekterer ønsket. Det er en god ide også at skrive missionen på engelsk, da det er uforudsigeligt hvor i verden den kommer hen.

Der er altid en risiko forbundet ved at sende en geocoin ud at rejse. De kan især forsvinde ved at en geocacher beholder den frem for at sende den videre. Det kan ske af uvidenhed, men det kan også ske med vilje når en møntsamler ikke respekterer møntejerens ønske om at mønten skal rejse rundt. Man kan i nogen grad forebygge at mønten forsvinder, ved at bore et hul i den (fx med diameter 4 mm) og sætte rejseinstruktionerne fast med en snor eller kæde. Derved bliver mønten mindre attraktiv for samlere, og instruktionerne bliver sværere at overse for uerfarne møntfindere.

Redigering af geocoinens side[redigér]

Som regel vil man gerne redigere geocoinens side på geocaching.com inden man sender den ud i verden. Normalt vil man beskrive dens mission eller baggrund mere udførligt, ofte både på dansk og engelsk, og man kan også uploade et billede af geocoinen.

Hvordan får jeg selv en serie geocoins fremstillet?[redigér]

Du skal tage stilling til følgende :

  • Ide
  • Design
  • Hvor mange du selv kan sælge
  • Salg, forsendelse, PR
  • Fremstilingssted
  • Oplag
  • Format
  • Størrelse
  • Farver
  • Cut-outs
  • Deadline
  • Fejl

Processen med at fremstille sin egen geocoin begynder med en ide og slutter med at dine geocoins ligger i dine hænder og kan afsendes. Specielt når man vælger at lave sin geocoin i samarbejde med flere, er det en god ide at have en deadline, det gør at man er nødt til at tage nogle beslutninger og overveje hvor lang tid man kan bruge på delprocesser.

Først skal man have en ide: Hvilket motiv skal din geocoin have, og hvilken form skal den have. Som form kan man vælge alt lige fra almindelige runde mønter til diverse kantede mønter med udskæringer (cut-outs). Ifølge reglerne fra Groundspeak, skal den bevare den flade karakter, men der må gerne være effekter som hævede områder og relieffer.

Dernæst skal man have lavet et design. Et design siger noget om hvordan ideen skal udføres, udtrykt med grafiske begreber, samt hvordan farvelægningen forventes. Når designet sendes til fremstiller, laves et mere præcist detaildesign, som der fremstilles en matrice af (eng: mould). Både design og matricefremstilling herunder prøvetryk, er underlagt godkendelse fra dig som opgavestiller, hvorfor man skal tage stilling til hvordan det skal foregå: Vil man have mønten i hånden, eller kan man nøjes med billeder udvekslet via email.

Når man skal vælge fremstillingssted kan man inde på geocaching.com/geocoins, se en liste over netsteder der har erfaring og som sådan er anerkendt af geocaching.com som fremstillere. Dette har betydning da de tracking-koder der skal påføres mønterne, skal købes af Groundspeak i et vist oplag, som således har en konsekvens for det minimumsoplag man kan fremstille sin mønt i. Endelig kan tillid/erfaring fra andre have betydning for hvilken fremstiller man vælger. Endvidere tilbyder visse fremstillere at man kan nøjes med at aftage f.eks. 20 % af mønterne, mod at fremstilleren sælger resten. Dette kan nedsætte omkostningerne til fremstillingen. Denne løsning forudsætter selvfølgelig at fremstiller ser et potentiale i mønten.

Når man skal overveje hvordan man skal sælge mønten, skal man have en ide om markedet. Et event er i denne sammenhæng en god platform, men man sælger ikke nødvendigvis hele oplaget. Deltagelse i andre events kan være en god ting, hvor man kan lægge sin mønt frem. Andre møntsælgere kan også hjælpe med at gøre arbejdet for en, ved f.eks. at købe 10-20 mønter ad gangen og sælge dem der hvor de kommer frem. Ebay er også en mulighed for at afsætte mønter, samt annoncering i diverse forums. Afhængigt af ens sprogkundskaber kan det dog være vanskeligt at finde det rette sted at komme af med sin annoncering.

Prissætning i dollar, euro, danske kroner og andre valutaer skal også overvejes, ligesom prisen for forsendelse. Boblekuverter kan købes på posthuset til 2,50 kr. pr. stk. Større mængder skal dog bestilles.

Når du så får mønterne leveret (eventuelt ad flere omgange hvis der er problemer i processen) skal du gennemgå dem nøje for at finde ud af om der er fejl. Disse mønter skal selvfølgelig returneres, således at bedre eksemplarer kan fremstilles.

Herefter er det bare hårdt arbejde at få mønten afsat.

Mønter relateret til Danmark[redigér]

Specielle geocoins i omløb[redigér]

Groundspeak Lackey's Geocoin - ejet af Lewa Nuva
En geocoin som Lewa Nuva har fået direkte fra Groundspeak
Lewa Nuva Coin #1 - ejet af Lewa Nuva
En geocoin som Lewa Nuva har fået direkte fra Groundspeak, findes også i numrene 2, 3 , 4 og 5, der alle skal blive i Danmark, samt i version 6, 7, 8, 9 og 10 som skal blive i Norge, og nr 11 som er på Færøerne. En 12 deltager i travel bug race Singapore-Denmark

Wood Geocoin[redigér]

Nu og da finder man en mønt af træ som fx bærer teksten Danish Wood Geocoin. Disse mønter er ikke egentlige geocoins, forstået på den måde at de ikke har trackingnumre, og derfor ikke har individuelle hjemmesider. Trods brugen af ordet geocoin er de bare almindelige bytteting eller signaturting. De bliver fremstillet efter ordre af et firma i Tjekkiet.

Eksterne henvisninger[redigér]