Mobiltelefon

Fra Geowiki
Version fra 3. sep 2016, 22:06 af Zabhood (Diskussion | bidrag) Zabhood (Diskussion | bidrag) (→‎Geocaching-apps til smartphones: Mulighed for Windows Phone er fjernet)
Spring til navigation Spring til søgning

Denne artikel handler om hvordan du kan bruge apps på din smartphone til at lede efter geocacher.

I artiklen om FFC-jagt kan du se hvordan du får din mobiltelefon til at give lyd hver gang der frigives en ny cache i dit område.

Telefoner med indbygget GPS-modtager

En smartphone har meget ofte en indbygget GPS-modtager, som giver grundlaget for at bruge den til geocaching.

Når man geocacher med smartphone, vil man typisk bruge en særlig geocaching-app, som giver mulighed for papirløs geocaching med integration af cachebeskrivelser og navigation. Geocaching med smartphone kan foregå online eller offline:

  • Online geocaching indebærer at telefonen har adgang til at hente data på internettet, så man løbende har adgang til cachebeskrivelser og til dynamisk visning af kort eller flyfotos. Man kan også logge sine fund (eller ikke-fund) direkte på geocaching.com mens man er i marken.
  • Offline geocaching indebærer at man på forhånd har hentet de oplysninger (især cachebeskrivelser og kort) man skal bruge på sin tur, mens telefonen derimod ikke har adgang til til internettet mens man er i marken.

Det er naturligvis mest bekvemt at geocache online, men der kan alligevel være grunde til at forberede en tur med offline geocaching. De typiske grunde er:

  • Turen går et sted hen hvor man ikke kan forvente god nok telefondækning til at det er realistisk at være forbundet til internettet med så meget båndbredde som online geocaching kræver.
  • Turen går til udlandet, hvor prisen for datatrafik kan være så stor at man foretrækker at være offline.

Hvis man ikke bruger en geocaching-app, vil man typisk skulle taste koordinater ind til en navigations-app for at kunne navigere til cachen.

Positionsbestemmelse uden kontakt til GPS-satellitterne

Mange smartphones tilbyder positionsbestemmelse selv om telefonen ikke kan "se" GPS-satellitterne, eller selv om selve GPS-funktionen er slået fra. Positionen udregnes nu ud fra signalstyrken ved modtagelse af signaler fra telefonbasisstationerne (masterne) i terrænet. Denne positionsbestemmelse er væsentlig mindre præcis end GPS-funktionen. Alligevel kan den være praktisk at bruge når man nærmer sig en geocache over stor afstand, fortrinsvis fordi selve GPS-funktionen på telefonen kræver temmelig meget strøm og derfor forkorter batterilevetiden anseligt. For at spare på batteriet slår man GPS-funktionen fra indtil man er kommet tæt på cachen.

De fleste nyere smartphones gør brug af A-GPS eller "assisted" GPS. Denne teknik hjælper telefonens GPS med at finde ud af hvor den er ved samtidig at gøre brug af mastesignalerne.

Hvor nøjagtig er navigationen?

Et emne der ofte diskuteres, er om smartphones giver lige så præcis navigation som en håndholdt gps.

I løbet af den tid geocaching har eksisteret (siden 2000) er der sket en markant udvikling i præcisionen af håndholdte gps'ers navigation. Det skyldes dels udviklingen af bedre gps-chips, dels tiltag som EGNOS. Teknikken i smartphones har nydt godt af denne udvikling, og der er sket en lige så markant udvikling i præcisionen af navigationen i smartphones. Geocachere der har brugt håndholdte gps'er i årevis, og som også har geocachet med smartphones, hævder som regel at den håndholdte gps er mere præcis, men meldingerne er ikke entydige, og det er klart muligt at nyere smartphones er lige så præcise at navigere efter som nyere håndholdte gps'er.

Emnet blev belyst ved en event cache i april 2012. Rapporten viser at de håndholdte gps'er faktisk giver mere præcise positionsbestemmelser.

Geocaching-apps til smartphones

Der findes en stort udbud af apps til egentlig geocaching, hvor man har adgang til cachebeskrivelser og navigerer frem mod en geocache. Hvis appen har direkte adgang til Groundspeaks databaser (noteret nedenfor med koden API), har appen typisk også mulighed for live map og for at hente GPX-filer direkte fra en pocket query til telefonen.

Geocaching® Helt overordnet set er der selvfølgelig Groundspeaks egen udviklet app. Den er gratis og mobilversionerne til IOS og Android kan hentes herfra: geocaching.com/mobile

Android

GDAK (API) er en selvstændig geocaching-app. Funktionsmæssigt svarer den groft sagt til GSAK, men er til Android, men er udviklet uafhængigt af GSAK. Den kan kommunikerer med/via Groundspeaks API, så den kan downloade PQ'er direkte, hente og opdatere nærmeste geocaches ud fra et koordinat og afstand, m.m. Derudover er der kompas og mulighed for kortvisning, enten på (flere mulige) online kort, eller på downloadede kort (læs ingen/minimum datatrafik). Kan fås i to versioner, gratis med reklame-banner og betalings version uden reklamer. Desuden kan den læse databaser fra GSAK, så hvis man bruger GSAK kan man oprette en database ved hjælp af GSAK's funktioner/filtre/macroer og derefter blot kopiere databasen over på sin Android enhed.

Geocaching Live (API) er en app fra Groundspeak, som også driver geocaching.com. Appen henter informationer direkte fra internettet og er flot lavet. Cache-informationer kan gemmes til offline-læsning. Den koster 10 USD (januar 2013). En gratis introduktionsversion kan bruges uden at oprette brugernavn på geocaching.com. Den viser de tre nærmeste traditionelle cacher med sværhedsgrad på højst 2/2.

geobeagle kan downloades fra android market. Cacher kan importeres fra en GPX-fil der overføres til SD-kortet, hentes online via geocaching.com's "Nearest cache", og endelig kan man synkronisere ved hjælp af bcaching.com. Appen understøtter field notes, og kan også lave en online log, hvis der er netværksdækning.

c:geo er en gratis geocaching-app. Rigtigt mange android brugere foretrækker c:geo, da den på mange punkter matcher og endda overgår Groundspeaks egen app. Bl.a. er den fremragende til at projekterer nye waypoints men den er banebrydende på rigtigt mange punkter. Den fungerer fremragende. Bedst til flat-rate dataabonnementer og/eller offline caching. Har Live Map. (Se uddybende artikel om c:geo.)

Neongeo (API) er en geocaching-app, der er meget intuitiv og har en flot brugerflade. NeonGeo er lavet af en finsk geocacher med mere 6000 fund, og det mærkes. Han var også med til at lave Geocaching Live Beta. Programmet kan bruges helt offline eller online eller en blanding af begge dele. Programmet har Live Map.

Første gang man åbner Neongeo, bliver man spurgt om brugernavn og password til geocaching.com. Når man så er inde i hovedmenu, vælger man Map, og her flytter man kortvisning til man kan se området hvor man gerne vil cache. Så klikker man på en blå kube, og de nærmeste 50 caches hentes ned. Herefter kan man køre en Map Wizard, hvor man vælger hvilke kort og hvilket niveau man vil hente kort til. Så henter programmet kort ned på mobilen til offline brug til de områder hvortil der er downloadet caches. Det kan gøres med flere forskellige slags kort. Herefter kan man så skifte mellem de forskellige kort ude i marken.

Nedhentning kan man med fordel gøres på WiFi. Og så er man i princippet klar til at cache. Der kan hentes beskrivelser og hints. Der kan synkroniseres trackables og PQ'er med geocaching.com. Man kan importere GPX-filer fra SD-kort. Man kan logge caches og trackables online eller offline og uploade billeder. Loggede caches kan uploades når man senere kommer kommer på net, eller eksporteres som GPX-filer.

Man kan redigere Personal Cache Notes (rettede koordinater). Der er en Follow Me-funktion, så man kan følge andre NeonGeo-brugere i nærheden og chatte med dem.

Man kan forberede logning hjemmefra ved at tilrette en signatur, hvor man skriver noget generelt, og hvor signaturen kan autogenere dato, tid, fundnummer og brugernavn. Når man så logger, vil denne poppe op, og man kan tilføje hvad der nu var specielt her.

Prisen er 23 kr. (marts 2012), men Neongeo fås også i en 30 dages prøveversion..

Geocaching Buddy (API) er en Android-app til brug for løsning af multi og mysteries. Man henter multi eller mystery ind i programmet, og kan så indtaste formler til cachens løsning. Efterhånden som man finder svarene, tastes de ind under Clues. Når alle svar er indtastet, står man med det færdige koordinat, og kan navigere til cachen. Waypoints bliver indlæst, eller kan tilføjes, lige som cachens beskrivelse, kan læses. Udvikler har lovet at indbygge en webserver i programmet, så indtastninger, kan foregå fra PC.

Geocacher er en geocaching-app til Android.

Geodroid er en geocaching-app til Android.

CacheSense (API) er en geocaching-app til Android og BlackBerry. Den indeholder samtidig en Munzee-app.

WhereYouGo. Afspilning af whereigo-opgaver, som kan være wherigo cacher. Gratis.

CacheBox (API).

CacheMaid (API).

Locus Map (API).

a:Drake (API).

Geooh Live (API).

GeoHawk (API).

Tracky (API).

Windows Phone

GCzII er et gratis program til Windows Phone der som GeocacheNavigator henter informationer direkte fra internettet. Det er desuden muligt at læse cache beskrivelser ind i GCzII via GSAK eller pocket queries og dermed undgå afgift til teleselskabet.

CacheMate er til de telefoner der er af typen PocketPC eller SmartPhone og til Android-baserede telefoner. Det kan bruges som papirløs geocaching hvis der ikke er GPS-modtager i telefonen og det kan bruges til at navigere efter hvis telefonen har indbygget GPS-modtager. CacheMate kan findes hos Smittyware og koster 10 USD.

Geocaching Live (API) er en app fra Groundspeak, som også driver geocaching.com. Appen henter informationer direkte fra internettet og er flot lavet. Cache-informationer kan gemmes til offline-læsning. Den koster 10 USD (januar 2013). En gratis introduktionsversion kan bruges uden at oprette brugernavn på geocaching.com. Den viser de tre nærmeste traditionelle cacher med sværhedsgrad på højst 2/2.

Maaloo Geocaching (API) er en geocaching-app med live map og mulighed for at bruge kort der er downloadet på forhånd. Den koster 3 USD (januar 2013).

iPhone

Geocaching Live (API) er en app fra Groundspeak, som også driver geocaching.com. Appen henter informationer direkte fra internettet og er flot lavet. Cache-informationer kan gemmes til offline-læsning. Den koster 10 USD (januar 2013). En gratis introduktionsversion kan bruges uden at oprette brugernavn på geocaching.com. Den viser de tre nærmeste traditionelle cacher med sværhedsgrad på højst 2/2.

Geo Bucket (API) er en gratis iPhone-app til geocaching.

Geocaching Buddy (API) er en iPhone-app til brug for løsning af multi og mysteries. Man henter multi eller mystery ind i programmet, og kan så indtaste formler til cachens løsning. Efterhånden som man finder svarene, tastes de ind under Clues. Når alle svar er indtastet, står man med det færdige koordinat, og kan navigere til cachen. Waypoints bliver indlæst, eller kan tilføjes, lige som cachens beskrivelse, kan læses. Iphone-udgaven, har en indbygget webserver i programmet, så indtastninger, kan foregå fra PC.

Wherigo. Afspilning af whereigo-opgaver, som kan være wherigo cacher.

Looking4Cache (API). Kaldes også for L4C. Fås også i en gratis version med let reduceret funktionalitet.

Apps der kan bruges som hjælpemiddel til geocaching

Der findes en række apps som tilbyder funktioner der er brugbare for geocachere som supplement til en egentlig geocaching-app.

Android

Locus Map er en app til kortvisning, som også håndterer GPX-filer og geocaching.

GPS Averaging er en app til udmåling af kooordinater, som er særligt anvendelig når man bestemmer koordinater til en ny geocache.

Geocache Placer er en app der især bruges når man bestemmer koordinater til en ny geocache.

Savepoint er en app der kan gemme den aktuelle position som et waypoint.

Cache Beacon er en app til Android, som bruges til at kommunikere med en chirp. Den kræver at telefonen er ANT+-kompatibel. App findes ikke længere i Google Play

ANT+ Plugin Sampler er en app til Android, som bruges til at kommunikere med en chirp. Den kræver at telefonen er ANT+-kompatibel.

GeoMT er en app til Android, som kan klare forskellige former for manipulation med koordinater, bl.a. konverteringer og projektioner.

Gadeberegner. Kan beregne en Gade. Gratis.

Gulpertsteinberegner. Kan beregne en Gulpertstein. Gratis.

GCC - GeoCache Calculator. Et værktøj der især henvender sig til dem der løser mystery cacher, med et rigt udvalg af kryptering og talsystemskonverteringer. Pris 25 kr. (januar 2013).

Mygeotools.de. Et udvalg af værktøjer til brug for geocachere, bl.a. CodeTables. Gratis.

SMS2COwner er en app der giver adgang til SMS-listen over danske geocachere. Gratis. Udsendes månedligt sammen med selve listen.

GCWatch. Venneliste, hvor man kan se hvor mange fund og hvilke nye fund de har logget. Gratis.

Geocaching Tools. Diverse hjælpemidler til multier og mystery cacher. Gratis.

ScanLife. QR-kodelæser.

I-nigma. QR-kodelæser.

Pocket Query Creator. Giver en brugergrænseflade så man kan lave PQ'er direkte, uden at bruge en broswer.

Windows Phone

GPS Calculator PRO er en app som giver mulighed for såvel basale GPS-funktioner som GPS-baserede beregninger. Den koster 2 USD (januar 2013).

GPS Point er en app til brug for fastlæggelse af koordinaterne til et waypoint. Der tages gennemsnit af en serie målinger. Den er gratis (januar 2013).

I-nigma. QR-kodelæser.

iPhone

iGCT en en iPhone-app, som klarer projektioner i marken, koordinatkonverteringer og lignende.

iGeoKnife er en iPhone-app som giver adgang til GSAK-databaser på telefonen. Den kan også beregne en Gade eller en Gulpertstein.

GCTools er en række værktøjer til brug ved multier og mystery cacher. Værktøjerne koster 1 USD pr. stk. (januar 2013).

ScanLife. QR-kodelæser. Gratis.

I-nigma. QR-kodelæser.

På tværs af telefontype

Google Maps har en udgave til mobiltelefon. Softwaren er blot et kort eller luftfoto, hvor en prik viser hvor du er, og en anden hvor geocachen er. Geocachens koordinater skal indtastes manuelt. Programmet bruger forholdsvis meget datatrafik. Programmet er gratis og kan hentes fra http://m.google.com/.

Andre telefoner og programmer

Konventionelle mobiltelefoner

Der er også visse konventionelle mobiltelefoner som har indbygget GPS-modtager, og som derfor kan bruges til geocaching.

Dette afsnit er muligvis forældet (januar 2013). Opdatering ønskes.

Geocaching Live, fra Groundspeak, er nok det mest udbredte program til papirløs geocaching på almindelige mobiltelefoner, på tværs af mærker. Programmet kan benyttes både online og offline. Der er på hjemmesiden et program, som kan rippe kort, til offline brug på mobiltelefonen. Caches (med beskrivelser og hint) kan hentes direkte ned på mobilen, eller importeres via GPX importfunktionen. Fundne caches uploades til hjemmesiden, hvorfra de kan logges direkte, eller overføres til Access Field Notes. Ved hjemkomst kan man se/afspille ruten man har gået. Der er chat, og mulighed for upload af fotos. Der mulighed for at bruge f.eks. Google Satellit som baggrundskort. Programmet er gratis. Er du premium memberGeocaching.com, får du den fulde funktion. Hvis ikke, er der en begrænsning på 5 caches ad gangen. Mulighed for 30 dages fuld prøveversion. Se også Geocaching Live Wiki, eller via mobil: bit.lymapsrv

Nokia-telefoner

GeocacheNavigator er nok det mest udbredte program til geocaching på Nokia-telefoner da det tidligere var gratis. Det koster nu 30€ og kan købes i Ovi Store til enkelte Nokia-modeller, såsom Nokia 6110, Nokia E71, Nokia N82 og Nokia N95. Programmet henter information direkte fra internettet og er derfor altid opdateret, men det koster naturligvis en løbende dataafgift til teleselskabet.

Et værdigt gratis alternativ til GeocacheNavigator er Geocaching Live til både Nokia Symbian-modeller og Windows Mobile.

Smart GPX er et gratis program til Nokia-telefoner og andre telefoner der benytter Symbian. Programmet bruger ikke internetforbindelse, men i stedet pocket queries der hentes fra geocaching.com. Dette kræver et abonnement som premium member på geocaching.com til omkring 3 USD om måneden (betales mindst 3 måneder ad gangen).

CacheMe er en geocaching-app til visse Symbian-telefoner.

BlackBerry

CacheSense er en geocaching-app til BlackBerry og Android.

Andre Programmer

- Locify: http://locify.com/