Mystery cache

Fra Geowiki
(Omdirigeret fra Mystery)
Skift til: Navigation, Søgning

En mystery cache (også kaldet puzzle cache, ?-cache, myst eller unknown cache) er en cachetype, hvor man skal løse en eller anden form for opgave for at finde cachen. Det er normalt ikke til nogen særlig hjælp at have koordinaterne fra cachesiden, for de har som oftest ikke noget med selve placeringen at gøre, og de kaldes derfor for fiktive koordinater. Ved at løse opgaven, kan man finde slutkoordinaterne, som fortæller hvor cachen faktisk ligger henne. Ofte er opgaven for svær til at man kan løse den mens man er på tur.

Cacheejeren giver ofte mulighed for at kontrollere at de koordinater man har fundet frem til, er rigtige eller bare sandsynlige. Det kan for eksempel være at cachesiden opgiver tværsummen af alle cifre i breddegraden (N-koordinaten) henholdsvis længdegraden (E-koordinaten) er oplyst. En mere populær mulighed er at cachesiden giver et link til en geochecker, hvor man kan indtaste sit forslag og få at vide om det er rigtigt eller forkert.

Som hovedregel er afstanden mellem de fiktive koordinater og slutkoordinaterne højst ca. 3 km. Hvis afstanden er længere, vil det normalt fremgå af cachesiden. Hvis cacheejeren ønsker dispensation fra denne regel, skal man have en rigtigt god grund, som skal anføres i note to reviewer når man indsender cachen til godkendelse[1].

En mystery-cache kaldes somme tider for en blå cache. Farven stammer fra ikonet .

Eksempler på opgaver[redigér | redigér wikikode]

Her er nogle eksempler på den opgave man skal løse for at finde slutkoordinaterne:

  • Løs en sudoku og brug nogle af tallene til at udregne de endelige koordinater.
  • Løs en matematisk opgave for at få koordinaterne.
  • Genkend den kode koordinaterne er skrevet med, og afkod koordinaterne.
  • Start med at finde det sted i virkeligheden som er vist på et billede i cachebeskrivelsen, og fortsæt derfra. Se nedenfor om brug af gps.
  • Find koordinaterne skjult i cachesidens tekst.
  • Find koordinaterne skjult på anden måde i cachesiden.
  • Find først ud af hvad opgaven overhovedet er.
  • Svar på spørgsmål om paratviden eller viden der skal søges frem, for at komme videre.
  • Tag hen til de fiktive koordinater, og find ud af opgaven derfra (denne variant kaldes også for field puzzle).
  • Find oplysninger om koordinaterne i andre cacher (denne variant kaldes også for en bonuscache).
  • Find oplysningerne om koordinaterne på en vandrende trackable eller en vandrende genstand der hører til cachen (fx ved en spotting cache).

Det er et overordnet krav, som cachegodkenderne udtrykkeligt har gjort opmærksom på[2], at opgaveløsningen skal indeholde et element der kræver brug af gps-navigation. Før 27. april 2012 kunne en ?-cache blive godkendt med opgaver der ikke kræver brug af gps. Man kan derfor indimellem støde på ældre cacher der ikke opfylder dette krav.

Sværhedsgrad for en ?-cache[redigér | redigér wikikode]

Ligesom alle andre cacher har en ?-cache en sværhedsgrad. Sværhedsgraden skal her rumme en samlet angivelse af hvor svært det er at løse opgaven, og hvor svært det siden er at finde cachen. Sværhedsgraden angives i princippet efter samme målestok som alle andre cacher, således at tre stjerner anvendes for en udfordrende cache som måske kræver det meste af en eftermiddag at løse og finde. Sværhedsgraden bliver let mere usikker for en ?-cache end for en traditional cache, for det kan være svært at forudse hvor svær opgaven i en ?-cache er.

Nye vink til en ?-cache[redigér | redigér wikikode]

Cacheejeren ønsker somme tider at tilføje oplysninger til cachebeskrivelsen for en ?-cache. Det sker fx når en cache viser sig at være sværere at løse end cacheejeren havde forestillet sig. Cacheejeren tilføjer så en ledetråd der skal gøre det lettere at finde slutkoordinaterne. Der findes også ?-cacher der direkte er planlagt med henblik på at der i starten af cachens levetid skal tilføjes ledetråde med jævne mellemrum.

Når man som cacheejer vil tilføje et vink, kan det være en ide at tænke på at tilgodese både dem der for tiden forsøger at løse cachen, og dem der først ser cachesiden en gang i fremtiden. Af hensyn til den første gruppen, som kan have cachen på deres watch list, bør man lave en note i cachesidens log med det nye vink. Af hensyn til fremtidige løsere bør man også ændre cachebeskrivelsen så vinket ikke forsvinder i loggen. Det kan man eventuelt gøre ved i selve cachebeskrivelsen at lave et link til noten i loggen.

Som altid når man laver en ?-cache, kan alle retningslinjer fraviges som et led i selve den opgave man stiller.

Valg af fiktive koordinater[redigér | redigér wikikode]

Det sker nu og da at en geocacher der leder efter en ?-cache, har overset at det ikke drejer sig om en traditionel cache. Geocacheren går derfor i gang med en grundig søgning på de fiktive koordinater. Hvis de fiktive koordinater peger på et sted der ikke tåler den slags søgning - eller måske ligefrem på privat grund hvor geocachere slet ikke burde komme - kan det på den måde indirekte give anledning til gener for andre. Det er derfor en god ide at cacheejeren lige tænker over om valget af fiktive koordinater kan give anledning til den slags problemer, naturligvis forudsat at selve cacheideen giver en vis frihedsgrad i valget af fiktive koordinater.

Man kan også hjælpe til at forebygge misforståelser ved at skrive allerførst i cachebeskrivelsen at cachen ikke ligger på de viste koordinater - igen under forudsætning af at selve cacheideen ikke bliver ødelagt af det.

Formelle krav til mystery cacher[redigér | redigér wikikode]

Den 21. april 2015 offentliggjorde de danske cachegodkendere denne redegørelse for formelle krav i forbindelse med mystery cacher:

DET GODE MYSTERIE Kreativiteten spirer hos jer her i foråret og spændende hovedbrud finder vej til reviewerkøen. Vi har i sagens natur ikke tid til at teste dem ved at løse dem inden vi frigiver dem, men må nøjes med at vurdere om de overholder Geocaching HQs guidelines. Så er det op til jer at bedømme om de er løsbare, gode eller dårlige.

Men det bliver sværere og sværere for os at vurdere om jeres mysterier overholder de fælles spilleregler og derfor kan I fremover opleve, at vi stiller flere spørgsmål til jeres opgaver inden vi frigiver dem.

Ifølge guidelines skal præcise koordinater og brug af GPS være en del af udfordringen. Derudover skal den information, der er nødvendig for at kunne finde cachen være alment tilgængelig for finderne.

Det er for eksempel i orden, at man er nødt til at lede efter information eller spor på alment tilgængelige hjemmesider, men IKKE hvis man er nødt til at sende løsningen på mail til cacheejeren for at få oplyst koordinaterne.

Det må heller ikke være nødvendigt, at brugerne skal oprette en brugerkonto på en hjemmeside eller afgive personlige oplysninger om f.eks. brugernavn og adgangskode hos geocaching.com, for at få adgang til oplysninger om slutkoordinaterne.

Fremover vil vi derfor i nogle tilfælde bede dig om at give en kort beskrivelse af din tænkte løsningsmodel ved at logge en note til reviewer eller i kommentarfeltet til Final WP. Det gælder især, hvis der er geotjekker på.

Og cachens fysiske slutplacering og alle mellemkoordinater, der skal tjekkes i fx geotjekker, eller positioner man skal finde på luftfotos/kort, skal fremover oprettes som skjulte waypoints (AW). Du kan læse mere om AW her: http://support.groundspeak.com/index.php?pg=kb.page&id=72

Andre cachevarianter som formelt er mystery cacher[redigér | redigér wikikode]

Challenge cache[redigér | redigér wikikode]

Tidligere var det muligt for cacheejeren at kræve at den der fandt en cache, kun måtte logge cachen med logtypen found it hvis man opfyldte visse tillægsbetingelser (additional logging requirements, ALR). I april 2009 justerede geocaching.com reglerne så det ikke længere er tilladt at stille yderligere krav, ud over at man skal have skrevet i logbogen i selve cachen, før man må logge sit fund online. Man lod dog en kattelem stå åben.

Denne kattelem kaldes en challenge cache. Det er formelt en cache af typen mystery cache, og ordet challenge skal indgå i cachens navn. Her kan man stille krav til noget der skal fuldføres inden man kan logge sit fund. Cacheejeren skal sandsynliggøre over for cachegodkenderen, at det er et realistisk krav, fx ved at man selv har opfyldt det, eller ved at det er muligt for en stor del af geocacherne at opfylde det.

De officielle regler for challenge-cacher står i geocaching.com's retningslinjer.

Selv om challenge cache ikke var et nyt begreb i april 2009, er det blevet langt mere benyttet efter de regler der trådte i kraft dengang.

Cacher der bruger chirp[redigér | redigér wikikode]

Wirelessbeacon-yes.gif

I oktober 2010 lancerede Garmin produktet chirp, som er en lille radiosender der kan ligge ude i terrænet og transmittere oplysninger (herunder koordinater) til en en kompatibel Garmin-GPS. Hvis en cache bruger en chirp, og det ikke er muligt at finde cachen uden at få kontakt med chirpen, skal den ifølge Groundspeaks retningslinjer formelt oprettes som mystery cache med en særlig attribut for at blive godkendt.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Omkring på nettet ligger der en række hjælpemidler, der kan bruges til løsning af visse ?-cacher, blandt andet:

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. http://webfora.dk/geocaching/showthread.php?15964-3-km-reglen-sk%E6rpes&p=183346#post183346 Forumindlæg fra Toa Takanuva 11. april 2012 om skærpet håndhævelse af 3 km-reglen
  2. http://webfora.dk/geocaching/showthread.php?16003-Stramning-af-regler.&p=183929#post183929 Forumindlæg fra Toa Takanuva 27. april 2012 om stramning af reglen om brug af gps