Geotjekker

Fra Geowiki
Version fra 15. jan 2021, 04:59 af Difool (Diskussion | bidrag) Difool (Diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

I forbindelse med en mystery cache eller en multicache vil cacheejeren ofte give geocacherne mulighed for at tjekke slutkoordinaterne inden de tager ud at lede efter selve cachen. En webtjeneste der tilbyder denne mulighed, kaldes en geotjekker. Geotjekkeren virker ved at cacheejeren opretter en særlig beskrivelse af slutkoordinaterne og indbygger et link til geotjekkeren i cachebeskrivelsen. Geocacherne kan derefter tjekke et bud på slutkoordinaterne ved at følge linket. Der vil normalt være indbygget mekanismer i geotjekkeren som besværliggør systematisk eller maskinel søgning efter slutkoordinaterne.

Her er nogle eksempler på geotjekkere:

Der er også CoordMaker som ud fra ord kan generer et koordinat, der kan bruges i en af ovenstående geotjekkere.

Reklame[redigér]

Den danske Geotjek er meget nem at arbejde med og giver mange muligheder for både cacheejeren og den der leder efter en cache. Her har du som cacheejer mulighed for at vise nyttige oplysninger til den der skal finde din cache. Du kan selv bestemme om brugeren skal ramme koordinaterne helt nøjagtigt, eller om du accepterer en vis tolerance (fx fordi der skal konverteres, måles eller afrundes undervejs). Tolerancen kan sættes på op til 99999 meter. I de fleste tilfælde skal man opgive de præcise koordinater eller ramme inden for 10-20 meter.

Geotjek er udviklet af den danske geocacher ichicken.

Brug af geotjekker som led i løsningen[redigér]

Geotjekkeren kan bruges som led i løsningen på en mystery cache, ikke bare til kontrol af slutkoordinaterne. Her gives nogle eksempler på hvordan det kan gøres.

Opgaver i flere trin[redigér]

En mystery cache kan formuleres som en række delopgaver der skal løses én ad gangen. Hver delopgave munder ud i et sæt koordinater, som tjekkes i geotjekkeren. Når man får godkendt en løsning på en delopgave, giver geotjekkeren samtidig den næste opgave der skal løses. Når man har løst den sidste delopgave, kan det vise sig ved at geotjekkeren fortæller at de koordinater man lige har tjekket, er slutkoordinaterne. Det er også muligt at de enkelte delopgaver afslører et tal eller en kode som senere skal bruges til at bestemme slutkoordinaterne.

Når geotjekkeren er vist i cachebeskrivelsen sammen med et antal rigtige (grønne) og forkerte (røde) gæt, vil delopgaveløsningerne oftest tælle med som forkerte gæt. En geotjekker til en opgave af denne type vil derfor ofte optræde med et meget stort antal forkerte gæt.

Slutkoordinaterne er blevet flyttet[redigér]

Når en mystery cache er baseret på en opgave der ikke let lader sig ændre, men cacheejeren har været nødt til at flytte slutcachen, kan man bruge geotjekkeren til at oplyse om de rigtige slutkoordinater. I sådanne situationer er det hensigtsmæssigt at det antydes i cachebeskrivelsen at man skal søge flere oplysninger via geotjekkeren.

Hyppige fejlgæt[redigér]

Visse mystery cacher har løsninger hvor man kan have et næsten rigtigt svar, som dog alligevel er forkert. Cacheejeren kan gemme et ekstra vink i geotjekkeren i forbindelse med den slags svar, så den geocacher der forsøger at løse opgaven, ledes i den rigtige retning.

Referencer[redigér]